Over ons

Huis en tuin!

Hoi ik ben Sjoerd. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bedrijfsleider bij een winkel waar men alles verkoopt voor tuin en dier. Thuis voorzie ik mijn eigen huis en tuin graag van planten en bloemen. In mijn tuin heb ik een grote vijver waarin een kleine 100 vissen rondzwemmen. Veel plezier haal ik in mijn vrije tijd uit het onderhoud van de vijver. 's Zomers kan ik er enorm van genieten als ik buiten kan zitten met mijn gezin en kan zien hoe de bloemen bloeien en mijn kinderen kunnen ravotten op het schitterende groene gras. Vissen kunnen ze leren in onze eigen vijver, zolang ze de vissen na vangst maar terug gooien.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

 • Wat is een stoffeerder precies? 17 februari 2021

  Een kapotte stoffen stoel of een mooi antiek gordijn hoef je na slijtage niet van de hand te doen. Deze k

 • Ruime keuze aan planten bij een plantencentrum 15 oktober 2020

  Planten voegen sfeer toe aan iedere ruimte, maar wist je dat planten zelfs onmisbaar zijn? Binnen hebben

 • Stoelen huren 30 april 2019

  Heeft iemand nog een stoel? Het is je vast wel eens overkomen: je viert je verjaardag en alle gasten kome

 • Blogtekst Hovenier 2 januari 2019

  De hovenier Wanneer je een veelzijdig beroep wilt uitoefenen met veel buiten werken en ook nog met je han

 • Architect 15 mei 2018

  Wat doet een architect?  Een architect van Architectenbureau Dick vd Heijden - ook wel bouwkund

Huis en tuin!

Architect

by Lily Cox

Wat doet een architect? 

Een architect van Architectenbureau Dick vd Heijden - ook wel bouwkundige - ontwerpt gebouwen. Naast dat hij een ontwerp maakt zorgt hij er ook voor dat het ontwerp uitgetekend wordt en zal hij tijdens de bouw zorgen voor de begeleiding. Het werk van een bouwkundige bestaat dus uit verschillende fases. Voordat hij een ontwerp maakt, moet hij onder andere goed overleggen met de opdrachtgever, het bestemmingsplan bekijken en het terrein opmeten. Zodra dat allemaal afgerond is, kan hij een of meerdere ontwerpen maken en daarnaast zorgen voor een planning en een prijsindicatie. Als het plan is goedgekeurd door de opdrachtgever kan hij zich bezig houden met de technische details, vergunningen aanvragen en aannemers en andere bedrijven benaderen om mee samen te werken. Nadat er goede afspraken met de aannemers en andere specialisten zijn gemaakt kan de bouw beginnen. Tijdens de bouw moet de architect regelmatig langs voor bezichtigingen en om de planning, kwaliteit en het budget in de gaten te houden. Daarnaast treedt hij vaak op als tussenpersoon en houdt hij de opdrachtgever op de hoogte over de vordering van de bouw.   

Hoe word je architect?

Om architect te worden moet je de opleiding Bouwkunde hebben afgerond. Dit kan op zowel universitair als op hbo-niveau. Na het afronden van deze opleiding kan je aan het werk als freelance bouwkundige of werken op een architectenbureau. Sommige steden hebben hun eigen bouwkundige in dienst. In dat geval werk je als stadsarchitect. Naast technisch inzicht moet een bouwkundige ook commercieel inzicht hebben en creatief zijn. Een gebouw moet tenslotte zowel praktisch als visueel aantrekkelijk zijn. Daarnaast moet een bouwkundige op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen en dit in zijn ontwerpen kunnen doorvoeren. Tot slot is het belangrijk dat een architect klantgericht, praktisch en flexibel is. De klant moet uiteindelijk tevreden zijn met het ontwerp en soms betekent dat dat de bouwkundige veel aanpassingen moet maken in zijn ontwerp. Uiteraard moet een ontwerp wel altijd praktisch blijven en moet een bouwkundige altijd de bruikbaarheid van een ontwerp in gedachte blijven houden.  Wat is architectuur?  Architectuur is de kunst van de gebouwde omgeving en het ontwerpen hiervan. Binnen architectuur zijn verschillende stromingen te ontdekken die vaak samenhangen met de periode waarin de ontwerpen zijn gemaakt. Voorbeelden van architectuur zijn onder andere de beroemde gebouwen van Gaudi in Barcelona of de moderne architectuur in Rotterdam zoals de Markthal en het Centraal Station. Bij architectuur draait het altijd om schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Al valt er over smaak natuurlijk altijd te twisten!

Delen