Over ons

Huis en tuin!

Hoi ik ben Sjoerd. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bedrijfsleider bij een winkel waar men alles verkoopt voor tuin en dier. Thuis voorzie ik mijn eigen huis en tuin graag van planten en bloemen. In mijn tuin heb ik een grote vijver waarin een kleine 100 vissen rondzwemmen. Veel plezier haal ik in mijn vrije tijd uit het onderhoud van de vijver. 's Zomers kan ik er enorm van genieten als ik buiten kan zitten met mijn gezin en kan zien hoe de bloemen bloeien en mijn kinderen kunnen ravotten op het schitterende groene gras. Vissen kunnen ze leren in onze eigen vijver, zolang ze de vissen na vangst maar terug gooien.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

 • Wat is een stoffeerder precies? 17 februari 2021

  Een kapotte stoffen stoel of een mooi antiek gordijn hoef je na slijtage niet van de hand te doen. Deze k

 • Ruime keuze aan planten bij een plantencentrum 15 oktober 2020

  Planten voegen sfeer toe aan iedere ruimte, maar wist je dat planten zelfs onmisbaar zijn? Binnen hebben

 • Stoelen huren 30 april 2019

  Heeft iemand nog een stoel? Het is je vast wel eens overkomen: je viert je verjaardag en alle gasten kome

 • Blogtekst Hovenier 2 januari 2019

  De hovenier Wanneer je een veelzijdig beroep wilt uitoefenen met veel buiten werken en ook nog met je han

 • Architect 15 mei 2018

  Wat doet een architect?  Een architect van Architectenbureau Dick vd Heijden - ook wel bouwkund

Huis en tuin!

Wat is een stoffeerder precies?

by Lily Cox

Een kapotte stoffen stoel of een mooi antiek gordijn hoef je na slijtage niet van de hand te doen. Deze kun je professioneel laten stofferen door een meubelstoffeerder. Zo krijg een meubel of decorstuk eenvoudig een tweede leven. Welke meubels en producten behandelt een professionele meubelstoffeerder precies en hoe wordt je een specialist in stofferen? In dit artikel lees je alles over het ambacht stofferen.

De meest voorkomende klussen

Een meubelstoffeerder richt zich voornamelijk op het restaureren van meubels. Dit kunnen oude stoelen of vintage decorstukken zijn. Deze kunnen ze voorzien van een nieuw stuk stof. Veel meubelstoffeerders zijn ook begaafd in de restauratie van het complete product. Een oude houten stoel met een zitvlak van stof, kan zowel opnieuw worden bekleed, als geschuurd en geolied worden. Naast het restaureren van meubels, zijn deze vakspecialisten ook in te huren voor het vervangen van tapijt. Dit kan een tapijt in huis, maar bijvoorbeeld op het tapijt van de trap zijn. Voor een specialistische aanpak huur je een meubelstoffeerder in voor deze klus.

Unieke taken van een meubelstoffeerder

Er zijn ook andere taken waarbij de hulp van een specialist in stofferen goed van pas komt. Dit kan bijvoorbeeld bij het plaatsen van spanplafonds of het restaureren van gordijnen gebeuren. Omdat een meubelstoffeerder veel kennis heeft over meubels en stoffen, wordt de hulp van hen ook vaak ingeroepen door filmsets en restauratieprojecten. Je kunt als stoffeerder dus ook werkzaam zijn in een museum. Je kunt dan historische meubelstukken of tapijten restaureren en naar een authentieke staat terugbrengen. Hiervoor moet natuurlijk ook enige kennis van de geschiedenis paraat zijn en kunnen meubelstoffeerders zichzelf altijd specialiseren in een bepaalde periode uit de geschiedenis. Het ambacht als stoffeerder is daarom perfect te combineren met een (kunst)historische opleiding of achtergrond.

Hoe wordt je meubelstoffeerder?

Lijkt het een mooie carrière switch om als meubelstoffeerder aan de slag te gaan? Dit vak is een ambacht en het wordt veelal één op één geleerd. Er zijn praktische opleidingen, maar het is ook mogelijk om bij een meubelstoffeerder in de leer te gaan. Je leert dan al doende welke stoffen worden gebruikt, hoe het opmeten van meubels werkt en hoe je netjes een product kunt afwerken. Het is een uniek ambacht waar vandaag de dag nog altijd veel vraag naar is.

Het werk van een meubelstoffeerder is nooit saai. Je hebt altijd te maken met een nieuwe stoel, een nieuwe stof voor de gordijnen of jouw hulp kan zelfs ingeschakeld worden door het museum of de filmwereld. Dit unieke ambacht is echt iets voor creatievelingen met een technische blik.

Delen