Over ons

Huis en tuin!

Hoi ik ben Sjoerd. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bedrijfsleider bij een winkel waar men alles verkoopt voor tuin en dier. Thuis voorzie ik mijn eigen huis en tuin graag van planten en bloemen. In mijn tuin heb ik een grote vijver waarin een kleine 100 vissen rondzwemmen. Veel plezier haal ik in mijn vrije tijd uit het onderhoud van de vijver. 's Zomers kan ik er enorm van genieten als ik buiten kan zitten met mijn gezin en kan zien hoe de bloemen bloeien en mijn kinderen kunnen ravotten op het schitterende groene gras. Vissen kunnen ze leren in onze eigen vijver, zolang ze de vissen na vangst maar terug gooien.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

 • Stoelen huren 30 april 2019

  Heeft iemand nog een stoel? Het is je vast wel eens overkomen: je viert je verjaardag en alle gasten kome

 • Blogtekst Hovenier 2 januari 2019

  De hovenier Wanneer je een veelzijdig beroep wilt uitoefenen met veel buiten werken en ook nog met je han

 • Architect 15 mei 2018

  Wat doet een architect?  Een architect van Architectenbureau Dick vd Heijden - ook wel bouwkund

 • Open haarden 8 mei 2018

  Thuiskomen bij een knisperend haardvuurtje, heerlijk staren in de vlammen en je met de warmte omringen. S

 • Hovenier 8 mei 2018

  4 tips voor het vinden van een goede hovenier Het hebben van een eigen tuin vraagt om het nodige onderhou

Huis en tuin!

Blogtekst Hovenier

by Lily Cox

De hovenier

Wanneer je een veelzijdig beroep wilt uitoefenen met veel buiten werken en ook nog met je handen, dan zijn de werkzaamheden die een hovenier uitoefent, misschien iets voor jou. Dit beroep biedt een breed scala aan werkzaamheden waar je je ook nog in kunt specialiseren. Vindt je het aanleggen van tuinen helemaal geweldig of heb je meer affiniteit in onderhoudswerk? Dit beroep heeft alles in zich. Deze opleiding geeft je kennis en vaardigheid over een tuinontwerp en je leer alles over beplantingen.

Online leren

Tegenwoordig is er de mogelijkheid om online cursussen om hovenier te worden volgen. Dit is niet alleen maar achter de pc zitten en theorie leren, maar ook krijg je inspirerende, praktijkgerichte opdrachten. Praktijkdagen zorgen er voor, dat je tuinontwerpen op papier kunt zetten en je kennis als lerend hovenier kunt uitbreiden. Een online cursus geeft je de mogelijkheid om digitaal te leren tekenen.

Je wordt begeleid door professionele tuinarchitecten en je krijgt examentraining.

Wat doet de tuinman?

Degene die dit beroep uitoefent, kan zich specialiseren in verschillende tuinwerkzaamheden. Hij kan zich richten op de aanleg van grote stukken landgoed, parken of sportvelden. Maar ook groenstroken en/of privétuinen kunnen tot de werkzaamheden behoren. Een hovenier heeft in zijn opleiding ook geleerd om bestrating en terrassen aan te leggen. Vooral wanneer de tuinman zich heeft gespecialiseerd in de aanleg van een privétuin, is een terras kunnen aanleggen een must.  

Takenpakket

Het takenpakket is dus heel breed en veelzijdig. Van grasmaaien tot tuinhuisjes bouwen en van planten opbinden tot hagen knippen en struiken snoeien, behoren tot de werkzaamheden. Wanneer je denkt dat de tuinman in de wintermaanden niets te doen heeft zal verbaasd zijn over de activiteiten die dit beroep in deze koude maanden met zich meebrengt.

Werken in de winter

Het werk van een hoveniersbedrijf gaat gewoon door in de wintermaanden. Sommige omstandigheden zijn natuurlijk vervelend, zoals extreme sneeuw- of regenval. Ook een flinke vorst zal de werkzaamheden beperken. Maar met een klein nachtvorstje en een beetje sneeuw is er nog goed te werken. De werkzaamheden die in de wintermaanden nodig zijn, zullen hoofdzakelijk uit schoonmaken, snoeien, bladharken en andere onderhoudsklussen bestaan.

Ook reparatiewerkzaamheden aan vlonders, schuttingen en bestratingen kunnen gemakkelijk in de winter worden gedaan. Het bedenken van ontwerpen en beplantingsplannen is ook een typische klus voor de winter.

Over welke eigenschappen moet een goed tuinman beschikken?

Dit beroep is niet voor iedereen weggelegd. Zoals eerder gezegd moet de hovenier vooral het buiten werken kunnen waarderen. Hij moet dus tegen een beetje regen en kou kunnen. Maar ook tijdens extreme hitte moet er gewerkt worden. Verder beschikt de tuinier over voldoende energie, is klant- en resultaatgericht, creatief en flexibel.
Als u uw tuin onder handen wilt laten nemen door een expert schakelt u Hoveniersbedrijf de Colm in.

Delen